Arbitraj

In vederea reorganizarii structurii Comisiei de Arbitri, a dezvoltarii unei mai bune activitati in plan local si zonal, a cunoasterii exacte a situatiei arbitrilor certificati cat si de atragere a noi arbitri, rugam insistent pe cei interesati, in functie de zona in care locuiesc, sa contacteze urmatorii responsabili de zone:

•Zona 1: Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita, Salaj, Cluj - dl. Ioan MARGINEAN, tel: 0722.327.325 0722.327.325 , email duracomimpex@yahoo.com
•Zona 2: Arad, Timis, Caras Severin, Hunedoara, Alba - dl. Ovidiu SOLA, tel: 0766.264.609 0766.264.609 , email ovidiusola@yahoo.com
•Zona 3: Gorj, Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea - dl. Catalin IONESCU, tel: 0723.329.615 0723.329.615 , email tenniscata2003@yahoo.com
•Zona 4: Arges, Teleorman, Dambovita, Prahova, Giurgiu - dl. Mihai DUMITRESCU, tel: 0744 .481.791, email amdumi_tennis@yahoo.com
•Zona 5: Brasov, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna - d-ra Diana BOGOLEA, tel: 0729.277.260 0729.277.260 , email dianone@clicknet.ro sau dl. Nicolae SERBAN, tel: 0749.335.248 0749.335.248
•Zona 6: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui - dl. Dan BOSOIU, tel: 0741.131.627 0741.131.627 , email dan_bosoiu@yahoo.com
•Zona 7: Vrancea, Galati, Buzau, Braila - dl. Bogdan NICOLAE, tel: 0745.087.186 0745.087.186 , email bogdan_s_nicolae@yahoo.com
•Zona 8: Ialomita, Constanta, Calarasi, Tulcea - dl. Constantin BALASA, tel: 0744.293.758 0744.293.758 , email: balasa.constantin@yahoo.com
•Zona 9: Bucuresti, Ilfov - dl. Constantin BALASA, tel: 0744.293.758 0744.293.758 , email balasa.constantin@yahoo.com

Comisia de arbitri din FRT se ocupa de: Pregatirea celor care vor sa devina arbitri sau a arbitrilor care doresc sa obtina o certificare superioara de arbitru de scaun sau arbitru principal. Cei mai experimentati arbitri sunt trimisi in diverse locuri din tara pentru a conduce scolile de nivel local sau cele de arbitri nationali. Testarea anuala a arbitrilor nationali si invitarea lor periodica la seminarii de improspatare a cunostintelor pentru a se asigura ca sunt la curent cu ultima editie a regulilor tenisului, a regulamentelor de concurs si a sarcinilor si procedurilor specifice. Schimburi de experienta cu alte federatii care sa dea posibilitatea arbitrilor de perspectiva sa capete experienta internationala. Evaluarea periodica a tuturor arbitrilor nationali de catre arbitri cu mai multa experienta si cu o certificare superioara. Aceste evaluari ajuta arbitrii sa-si imbunatateasca nivelul de pregatire si prestatia pe teren si ofera informatii importante care sa contribuie la certificarea arbitrului. Exista patru niveluri de scolarizare a arbitrilor de tenis:

•Scoala pentru arbitri locali: face o introducere in elementele de baza ale arbitrajului de tenis cu concentrarea pe Regulile Tenisului si a tehnicilor si procedurilor de baza pentru arbitrii de linie si de scaun. Aceasta scoala este organizata de catre comisiile locale.
•Scoala pentru arbitri nationali (ITF Level 1): se adreseaza arbitrilor locali care au activat si au capatat experienta in arbitraj. Aceasta scoala, la care absolvirea se face prin examen, este organizata de FRT cu sprijinul ITF. Absolventii scolii devin arbitri nationali.
•Scoala ITF Level 2: este o scoala organizata de ITF pentru acei arbitri nationali care au arbitrat suficient de mult si au demonstrat o experienta corespunzatoare. Cei care trec cu succes examenul scris si probele practice devin arbitri cu certificare ITF White Badge (insigna alba).
•Scoala ITF Level 3: este o scoala de nivel superior pe care ITF o organizeaza pentru arbitrii ITF White Badge eligibili sa incerce sa devina arbitri internationali. Scoala se concentreaza asupra tehnicilor si procedurilor de arbitraj avansate si pregateste candidatii pentru conditiile severe ale arbitrajului international. Cei care trec combinatia de examene scrise, orale si probe practice devin arbitri de scaun internationali BRonze, arbitri principali internationali Silver sau arbitri sefi internationali Silver.
Exista trei niveluri la care activeaza arbitrii romani:
•Primul nivel este cel al arbitrilor locali, arbitri care au promovat scoala de arbitri locali. De organizarea activitatii acestor arbitri se ocupa comisiile locale in a caror evidenta se afla.
•Al doilea nivel este cel al arbitrilor nationali, care include si categoria ITF White Badge. Organizarea activitatii acestor arbitri revine Comisiei de arbitri a FRT.
•Al treilea nivel este cel al arbitrilor internationali, a caror activitate este organizata, in principal, in conformitate cu cerintele ITF, ATP si WTA.
Arbitrii nationali au un program de certificare FRT: Certificarea unui arbitru reflecta pregatirea, experienta, abilitatea si numarul de meciuri efectuate. Certificarea fiecarui arbitru este revizuita anual sau in urma absolvirii unei scoli. Fiecare arbitru certificat FRT sau ITF consemneaza turneele si meciurile la care a lucrat in fiecare an si trimite aceste informatii la Comisia de arbitri a FRT, respectiv la ITF. Exista cerinte minimale pentru mentinerea fiecarui nivel de certificare. Cu cat nivelul de certificare al unui arbitru este mai inalt, cu atat este de asteptat ca acel arbitru sa desfasoare o activitate mai intensa. Arbitrii nationali au cinci certificari:

•Categoria 5: care cuprinde arbitrii care au promovat Scoala pentru arbitri nationali si care sunt, in principal, arbitri de linie care lucreaza la concursurile profesioniste ITF si ATP;
•Categoria 4: care cuprinde arbitri de scaun care pot lucra la concursuri nationale si internationale;
•Categoria 3: care cuprinde arbitri nationali principali care au absolvit Scoala pentru arbitri antionali principali;
•Categoria 2: care cuprinde arbitri cu pregatire la nivelul Scolilor ITF Level 2;
•Categoria 1 (ITF White Badge): care cuprinde arbitri de scaun si arbitri principali care au trecut Scoala ITF Level 2 (nivel 2), avand certificare de arbitri ITF White Badge.

Arbitrii internationali au un program de certificare comun ITF, ATP, WTA: Din 1999 exista un program de certificare a arbitrilor internationali recunoscut de ITF, ATP, si WTA. Administrarea acestui program este facuta de ITF in colaborare cu ATP si WTA.
•Arbitri de scaun internationali: exista trei certificari pentru arbitrii care au trecut Scoala ITF Level 3 (nivel 3) ca arbitri de scaun: Gold, Silver, Bronze International Chair Umpires.
•Arbitri principali internationali: exista doua certificari pentru arbitrii care au trecut Scoala ITF Level 3 (nivel 3) si sunt arbitri principali: Gold, Silver International Referees.
•Arbitri sefi internationali: exista doua certificari pentru arbitrii care au trecut Scoala ITF Level 3 (nivel 3) si sunt arbitri sefi: Gold, Silver Umpires.